The conventional wisdom is that in most cases the choice of a link function is largely a matter of taste. This blog is a link function.

One-tailed, but significant.

mar csak 1 7….

with 3 comments

mint a cim is kozli, nyolc napon belul nepszavazas, azaz meg van het nap kampany. hosszas hallgatas utan, gyujtve az informaciokat, talan megicsak meger egy hozzaszolast a jelenlegi helyzet, talan inkabb tehnikai szempontbol:

a felix 3-on (antena 3), beszelgetos musorban, jelen volt egy ur, akirol nehez volt eldonteni, megis melyik oldalra huz, Bogdan Teodorescu, mert ertelmes, politikai kommunikacios megkozelitest alkalmazott, elmondva, hogyan hoztak letre ebben a kampanyban klasszikus kozellenseg kepeket, es mikent alkalmazzak ezt, helyesen vagy helytelenul, foleg a basescian oldalon (oroszok, oligarchiak, gazdag-szegeny, lopogepek). Ezen megkozelitest helyesnek talaltam, de kisse mashogy latom a helyzetet, vagyis tovabbvinnem a gondolatot. BT objektivitasa is csak latszolagos, nagyon jol meno politikai kampany/kommunikacio cege van, 96ban Constantinescu kampanyt csinalt, 2000ben Iliescu kampanyt, szoval nincs baj itt az objektivitassal :D

Jelenleg, Basescu oldalan kituno szakemberek (csak nem kommunikacios szakemberek) allnak, hangzatos staff, de termeszetesen nem ok dolgoznak, biztos vagyok benne, hogy Tataru (legyen meg 1 felix) gmp-je dolgozik most is ilyen ugyesen, ahogy megtette azt 2004ben is. nem tudom mennyire nyilvanosak ezek a szerzodesek, de nincs veluk semmi baj, legalabb van kontinuitas a munkaban, es az emberben.

De akkor egy ket szo, a helyzetrol:

1. mindenki azt mondta, hogy Basescu avval nyirta ki magat, hogy nem mondott le, ezert nem valasztasok lesznek, hanem csak egy nepszavazas. Miert ongyilkossag? Mert nincs ki ellen harcoljon, nincs ellenjelolt. HIBAS!

2. sok scenario szuletett arrol, hogy mikent lehetne egy ilyen kampanyt csinalni, mindket oldalrol, azt is figyelembeveve, hogy a PNL es PSD azert kozos kampanyt nem csinalhat, mivel a PSD szidja Basescu igereteit is, amiben ugye a PNL partner volt. Mit kell es mit lehet mondani, egy ilyen kerdest megfogalmazo nepszavazas elott? Talan eleg a semmi, de az inaktivitas strategiajat mar a 90es evek ota nem hasznaljak, es kicsit ellentmondasban is all a kampany fogalmaval.

3. ez lett: nem egy kozos ellensegkep donti el a kampany strukturajat, habar mindenkeppen hozzajarul. az elmult 2 hetben, a politikai diskurzus bovult egy erdekes elemmel: az uj ellenseg. Ellenjeloltet hoztak letre basescunak, mivel o csak relacionalva tud kampanyolni, ami jelen esetben nem is annyira furcsa, hisz nem politikai programokrol van szo (maskor sem, sajnos). Azert ki kell elegiteni a kommentatorokat is, elemzoket is, PIPIDIT is, es akkor megjelenik a Basescu oldalon egy programszeruseg, ami latvanyos, ellenben egy nagy atveres, hiszen: 1. arra vonatkozik, mi az ajanlat ha visszater, de pusztan a jelenlegi problemahoz valo hozzaallasat jelzi, ami a kampanyszlogenekkel ellentetben all (hehe…) es 2. alapjaban veve lehetetlen termesztesen, az aktualis alkotmany keretein belul, bevaltani az igereteket.

Az ellenjelolt megtestesult, es lenyegeben a kovetkezo strukturat koveti: legalabb 322 apro (neha tobb, 5 komplett partot vadol beszedeiben), de nem osszekotott reszbol all, parlamentben van, lop – ami a kohezios ero, irtozatosan fel, hogy mi lesz a nepszavas utan es egyaltalan nem legitim, hiszen nem kozvetlenul lett megvalasztva. Na most, ha ez jellemzi az ellenseget, foleg az hogy TRANSPARTIDIC, akkor szamtalan iranybol lehet tamadni, es lehet hozzajuk neveket tarsitani, hogy az atlag ember is tudjon fujolni a mitingeken. Mikor kit, mikor mit es mikor miert. Ezen elleneseg letrejotte semmikeppen sem volt spontan, talan letezett a parlamenti szavaz elott is, de testet csak hala a jo kommunikacios kepessegeknek olthetett. A legnagyobb elonye: ha 1 embert szidsz, akkor az egesz ellenseget szidod, egeszen egyszeru es fenomenalisan hatekony strategia. Extrapolalsz minden vadat, ugy, hogy csak 1 elemre hivatkozol: mindenki ellenseg aki lop, mindenki ellenseg aki nem PDs. Ha a PSD hibazik, hazudik vagy valami, akkor az egesz ellenseg megtette ezt, es tovabb gyengul az ellenjelolt. Hiszen itt mar maguk a jeloltek sem tagadjak, egy egyszeru hatalmi harcrol van szo, ami ki fog teljesedni a kovetkezo helyhatosagi es parlamenti valasztasokon, viszont addig pozicioban kell lenni, a szukseges valtoztatasok miatt.

Mindent osszevetve, tehnikailag tokeletes huzas volt, igy megepiteni egy kampanyt, hisz a 2dik pontban emlitett problema miatt, az ellenjelolt SOSEM fog tudni egy kozos valaszt adni, azaz tud, csak nem tudja megindokolni. Az ellenjelolt gyengulese termesztesen a valasztok percepcioja, es csak ok szamitanak jelen pillanatban. Igy mukodik az agyukban, a vadak altalanositasa, es valasz hianyossaga.

Mindezek el lettek mondva, visszaterhetek munkamhoz es egy jo ebedhez szol a nota!

Z.

Advertisements

Written by zoller

May 11, 2007 at 10:46 am

Posted in ...general...

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. hmhm, nagy részben egyetértek, viszont nem hiszem, hogy a kedves NEM PD-s pártok illetve politikusok, ne tudnának kitalálni olyan témát amely nem érinti őket, viszont Basi ellen szól. pld. 18 millió Euró, ugyanis ennyibe fog kerülni kb ez a referendum, kérdem én, hogy mire lehetne felhasználni ennyi pénzt? már csak erre is lehetne egy kampányt építeni.

  Tudtommal 2003 ban a PD is beleegyezett abba, hogy a romániában működő félprezidenciális rendszert fel kellene váltani egy fél parlamentáris rendszerrel, és ennek tekintetében változtatták meg az alkotmányt. Kevesebb jogot az elnöknek, inkább reprezentatív legyen. Basi bebizonyította, hogy a reprezentálással vannak gondjai, és elég sokszor balul sültek el a nyilatkozatai. Továbbá a mostani kampányában is keményen nyomja azt, hogy igenis az elnök legyen aktív és szóljon bele az ország dolgaiba… hmmm… na de a lényeg, az, hogy jól csinálja a kampányát úgy a PD mint Basi… Nem úgy mint a többi párt.

  Az emberek már csak azért is fognak nemmel szavazni, mert nincs alternatívájuk. és a többi párt nem épít fel egyet sem. Mit lát a köznép? van Basi, van Gigi és van Vadim, ugyanis csak ők vannak jelenleg elégé mediatizálva…Vadim és Gigi szerencsére nagyon sok embernek nem alternatíva és inkább NEM el szavaznak, nehogy valamelyik balfácán kerüljön oda. 8 nap pedig nem lesz elég arra, hogy egy erős embert felépítsenek, pedig igazán elkezdhették volna…
  Na de meglátjuk, hogy ki nyer és ki mennyit veszít a végén.
  amúgy az 1. és 2. pont korrekt…:)

  csibesz

  May 11, 2007 at 12:53 pm

 2. hehe: hetfoi sajtotajekoztatojan, FUNAR kardoskodott amellett, hogy basescu fizesse ki a nepszavazst, mert ha lemondott volna nem kellene most kolteni. Egyesek a PDbol a 3-4 PSD tagnak a szamlajarol huznak le, mert ok inditvanyoztak ezt a processt.

  A jelen kampanyban az alternativa kerdese direktben nem tevodik fel, epiteni kellett volna, hosszu tavra, viszont nem tettek meg, megpedig azert mert tudjak (es itt direktben ertelmeztek, ami hiba volt), hogy basescu visszakerul, es ha lett volna 1 ember aki ellene megy, az megint veszit (ez lesz geonaval). Kulonben meggyozodesem tovabbra is, hogy Rus-t, de inkabb Pontat, Crin Antonescut, de inkabb Bogdan Olteanut lathatjuk majd ezekben a poziciokban.

  Z.

  zoller

  May 11, 2007 at 1:01 pm

 3. hm, hát szerintem eddig a PSD csak nyert, és Geoana is jól járt. De abban szerintem egyet érthetünk, hogy már késő

  csibesz

  May 11, 2007 at 1:12 pm


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: